Testosteron - Styrka, Energi och Drive

Testosteron produceras i äggstockar, binjurarna och hjärnan. Mängden testosteron i kroppen når sin topp när man är omkring 25 år och faller därefter långsamt som en del av normalt åldrande. Nedgången i testosteron faller långsamt över lång tid och börjar långt före perimenopausen, i motsats till östrogen och progesteron dyker kraftigt i just perimenopausen. Vår produktion börjar dala när man är omkring 25 år, för att plana ut på en mycket låg nivå eller helt försvinna.
Men som med alla regler finns det undantag. En grupp kvinnor, ca 10%, fortsätter att producera testosteron också efter menopaus. Lyckans ostar!

Testosteron omtalas primärt när det gäller lust/libido men testosteronreceptorer finns i hela kroppen och därför märker vi reduktionen på många ställen i kroppen.

Testosteron bidrar till att stärka nervsystemet i hjärnan, bidrar till mental skärpa. Styrker artärerna som förser hjärnan med blod, vilket i sin tur beskyddar vårt minne. Det reglerar serotonin nivån och spelar en roll i hur det upptas i hjärnan, hjälper därmed att förbättra humöret. Testosteron stimulerar också frigörelse av dopamin, en annan neurotransmittor som påverkar vår känsla av välbefinnande.

B rist på testosteron kan ge utmattning, koncentrationssvårigheter, problem med minnet, hjärndimma, nedsatt energi, huvudvärk, nedstämdhet, tappad muskelstyrka och reducerad lust. Men det är bara det sistnämnda, reducerad/försvunnen lust, som det blir förskrivet för. Vilket jag tycker är jättesynd, för mig var det testosteron som fick mig att känna mig som mig själv igen och efter bara några dagar på testosteron kunde jag för första gången på länge sova en helt natt! Jag tycker faktiskt att det hjälpte på ALLA de typiska bristsymptomen, inte bara lust och för mig är det mycket värdefullt. Kikar man i recearch så är det bara ca 25% kvinnor som får tillbaka lusten av testosteron. Det ska man inte nedslås av, utan testa, kanske får du precis som jag, energin, styrkan, minnet, initiativkraften, jaget och nattsömnen tillbaka. Ytterligare ett plus var att huvudvärken jag dragits med försvann, som bortblåst. Jag tycker helt klart man alltid skall överväga testosteron, inte bara om man tappat lusten. Testosteron ger oss mycket ibland styrka, drive och ambition. Det där som får oss att komma igång och som ger aptit på livet. Det hjälper med att producera den slanka muskelmassan, motverkar viktuppgång och är bra för blod och ben hälsan. Det kan också ge den ”spontana” sex dive (inte relations betingad) tillbaka.

Man säger att all medicin har biverkningar men testosteron verkar vara ett undantag. Det finnas inte några kända allvarliga risker med att ersätta den testosteron kvinnor tappar, så länge man håller sig till en dos som är anpassad för kvinnor (en vanlig dos är ofta < 5 mg/dag men mängden man applicerar kan också vara det dubbla eller mer. (se avsnitt om hur medicin kan ha problem att komma igenom huden). Det enda jag kan hitta omkring risker är mera kosmetiska, det kan bli en kraftigare hårväxt på applikations stället. Någon har rapporterat hårväxt i ansiktet eller mörkare röst, detta verkar då vara kopplat till en för hög dosering.

Att uppnå full effekt av testosteron verkar ta lite tid, väljer man att prova på behandlingen skall man förbereda sig på minst ett par månaders behandling för att se fullt resultat.

Får man ett recept på testosteron innehåller det naturligt/bioidentiskt testosteron och det skall alltid appliceras på huden.

Utomlands finns också typer av testosteron man kan få i pillerform, de är inte rekommenderade. Det finns också väldigt många typer av syntetiskt testosteron i omlopp, ute på den svarta marknaden. Dessa hormon är aldrig det samma som det bioidentiska du kan få på recept, dessa varianter skall man hålla sig långt ifrån!

För den intresserade . . .

Kemisk figur på testosteron ser du
till höger, systemnamnet är det
mycket charmerande,
17beta-hydroxiandrost-4-en-3-ok.

Molekylär struktur av testosteron © Feminine Livskraft

v.7