Hormonerna i huvudrollen
Här handlar det om Östrogen, Progesteron och Testosteron. Tre termer du kanske hört förr men nu ska du verkligen få lära känna dem. Östrogen, progesteron och testosteron är hormoner, hormoner bär meddelanden runt i kroppen, de är signalsubstanser.
Som du just läst börjar vi på en tidpunkt i livet att få symptom. Dessa signalsubstanser, för att göra det enkelt, börjar produceras irrationellt. För de flesta börjar detta förvirrade beteende omkring 42-45 års åldern. Under de här åren inte bara avtar produktion av dessa hormoner utan de flukturerar irrationellt, det är inte bara östrogenet som börjar fluktuera, progesteronet dyker faktiskt både tidigare och kraftigare.
Den här perioden av fluktuerande/irrationella hormoner kan vara kortare eller längre men det brukar vara omkring 4-8 år, de år som leder upp till menopausen. För färgade kvinnor kan den vara upp till 12 år!
Det finns också ett syndrom som kallas POI (prematur ovariell insufficiens) som drabbar en del kvinnor. För dem betyder det att den här processen startar långt tidigare.
Den hormonella livscykeln
Jag tycker personligen att det är väldigt fel att glömma eller nedprioritera progesteron och testosteron. Sett i backspegeln kan jag se hur mina symptom orsakades först av att testosteronet gick ned. Sedan tog progesteronet ett syper dyk, för att därefter gå helt amok. När mitt östrogen sedan kraschade körde allt bara körde runt som 3 vagnar i berg och dalbanan, 3 vagnar som dessutom var helt i otakt! Livet börjar plötsligt bete sig som en berg och dalbana du inte har köpt biljett till, men måste man bara åka med och gilla läget?
“8-10 dagar per månad är allt ok, resten vore det bäst om alla andra människor bara höll sig undan”
Alla tre hormoner spelar en roll för oss och feministen i mig vill att vi ger oss in i kampen och inte låter killarna ha testorsteronet för sig själva. Men det skall inte vara något tvivel om att det är östrogenet som har störst inflytelse på våra funktioner.
För en idé om av vad de viktigaste hormonerna arbetar med och vad en brist kan betyda har jag samlat denna tabell.
Ser man det från ett större perspektiv blir det tydligt att hormoner är super viktiga för oss, har vi inte tillräckligt eller om de är i fel proportioner till varandra kan få stora konsekvenser för oss. Det är hormoner tillsammans med övriga signalsubstanser som står för kommunikationen i våra kroppar. Kanske kan man likna det med ett IT-system, i en verksamhet är det IT-systemet som kopplar allt samman. Viktiga funktioner interagerar med varandra och IT-systemet ser till att alla avdelningars respektive system får den information de behöver för att kunna arbeta. Ibland är systemen bundna till varandra genom integrationer och informationen flyter. Andra gånger kommer besked som signaler via e‑mail till medarbetare som lägger in informationen i systemen. Påverkan på delar av systemet kan vara kraftiga eller svaga. Verka snabbt eller över längre tid.
Hormoner och signalsubstanser är kroppens kemiska IT-system. Att förstå hur ett IT-system fungerar är nog faktist lättare 😁. Men jag ska göra mitt bästa, försöka beskriva komponenterna och signalerna så gott jag kan.
Totalt sett har vi omkring 50 hormoner och 100 signal substancer/neurotransmittorer på hårt arbete runt omkring i våra kroppar. Låt oss titta närmare på ett par av dem, de som har störst inflytelse på den här processen.
v.7
Mer att utforska . . .
Progesteron
Hjälper oss bevara lugn och stabilitet
Vårt rogivande hormon
Testosteron
Fokus styrka och energi
Övriga relaterade komponenter
Ut över de stora 3 (Östrogen, Progesteron och Testosteron) är en mängd hormoner och signalsubstancer involverade i processen. Här kan du läsa om ett urval
Arbete pågår! - Denna länk kommer aktiveras inom kort