Diabetes
Låt oss börja kort med vad diabetes är för typ av sjukdom, här är det nämligen ett vanligt missförstånd jag skulle vilja rätta ut. ☝️ Diabetes är inte bara en sjukdom om socker, utan framför allt en sjukdom som handlar om fett.
Det finns många typer av diabetes, men oftast pratar man huvudsakligen om tre typer.
Typ 1 drabbar oftast yngre personer och innebär att kroppens immunförsvar förstör de celler som producerar insulin, för att överleva måste man tillföra insulin livet ut.
Typ 1,5 (även kallad LADA, Latent Autoimmune Diabetes in Adulthood) är en långsammare form av typ 1 som ofta utvecklas i vuxen ålder, men med samma autoimmuna grundorsak. Observera att den ofta misdiagnostiseras som typ 2, så var uppmärksam om du är drabbad.
Den tredje och vanligaste typen är typ 2, som uppstår när kroppen blir mindre känslig för insulin, ofta till följd av ärftlighet, livsstil och övervikt. Här är det extra viktigt att tänka över fettintaget, framför allt om du är i riskzonen.
Det är den ökade mängden skadligt fett, särskilt så kallat visceralt fett kring magen som är roten till det onda. Detta fett (viceralt) orsakar inflammation och stör kroppens ämnesomsättning, det gör att insulinet inte fungerar som det ska. Konsekvensen blir förhöjda blodsockernivåer med diabetes som följd. Det är speciellt inflammatoriska fettsyror som är med och försämrar kroppens insulinkänslighet, vissa fleromättade fetter. När du är ute och handlar ser du ”fleromättade fetter” specificerat i matvarornas innehållsförteckling, lite/inget fleromättat fett är bra.
Fettet är alltså orsaken, och sockret blir konsekvensen. Det här är anledningen till att man tänka på BÅDE fett OCH socker (insulinkänslighet) när man försöker förebygga och kikar på eventuell behandling för diabetes.
Glädjande ar att kvinnor relativt sällan blir sjuka i typ 2-diabetes före menopaus (desvärre är det något som håller på att ändra sig, se sjukdomsutveckling). Östrogenet håller insulinkänsligheten på topp, motverkar att fettet sätter sig på magen (viceralt) och det stabiliserar också blodsockret, om du inte tänkt det förr så ja, östrogen är kvinnornas osynliga superhjälte. När östrogenet sjunker efter menopaus exploderar risken för diabetes med upp till 47% och blodsockersvängningarna blir vilda.
Att diabetes och hjärt-kärlsjukdom går hand i hand är kanske något du redan vet, enkelt sagt är det samma hormonbrist som driver båda. Utan östrogen samlas fettet kring magen (visceralt fett), insulinresistensen ökar och blodsockret skenar. Testosteron spelar också roll här genom att stödja muskelmassa och glukosupptag.
Tidig behandling med hormoner minskar diabetesrisken med 14–30% hos postmenopausala kvinnor. Östrogen förbättrar insulinresistens och glukosmetabolism – men timing är avgörande!
Relevent hormon:
Östrogen
(Testosteron)
Diabetes är inte "bara socker", det är ett systemfel där hormonbristen skapar en ond spiral:
Magfett → Insulinresistens → Högt blodsocker → Hjärt-kärlskador
Motion och kost hjälper, men ersätter inte det skydd östrogenet gav dig naturligt.
Sjukdommens status
Sjukdomen ökar generellt i samhället men den sörsta ökeningen sker bland yngre kvinnor (under 50 år å framförallt orsakat av livsstilsfaktorer).
För kvinnor över 50 år är det också fler som lever med diabetes idag än för 10-15 år sedan, ökningen i den här gruppen kan kopplas till livsstilsfaktorer (övervikt, mindre rörelse) och förbättrad överlevnad med sjukdommen, vilket gör att fler kvinnor lever länge med diabetes.
Andra riskfaktorer:
Hög kroppsvikt/fetma, särskilt bukfetma (stort midjemått/visceralt fett)
Fysisk inaktivitet
Ärftlighet (förälder/syskon med typ 2-diabetes)
Ohälsosamma kostvanor (mycket ultraprocessad mat, socker, snabbmat, m.m.)
Högt blodtryck
Rubbade blodfetter (höga triglycerider, lågt HDL)
Ålder (ökande risk med stigande ålder oberoende av menopaus)
Etnicitet (vissa grupper har högre grundrisk)
Rökning
Sömnbrist/sömnapné och långvarig stress